Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 2

>> Bahagian 1 <<

Difahamkan, hari ke-2  ni agak mencabar. All the way up! Oh! Maaaan! Sayang nak tinggalkan Kem Kor sebenarnya. Bayangkan, kau lepak berborak, tiba-tiba rasa dahaga, selamba kau ceduk air sungai lepas tu minum. Dah feeling feeling dalam syurga kata kau! Mih! Mih! Mih! Continue reading Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 2

Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 1

Tiadalah dalam masa terdekat, atau lebih senang disebut, dalam tahun ini, aku hendak mendaki Gunung Tahan ini. Akan tetapi, dek kerana terlihat di news feed fb akan event yang dianjurkan oleh owner Nature Explorer, Abang Sham Castello, hati ini melantunkan keinginan ke saraf otak dengan menghantar isyarat ” jom!”, maka dengan tak semena tercatatlah di kalendar di bawah tag ‘Outdoor’ dengan tajuk, ‘Gunung Tahan’ 2 purnama sebelum tarikh kejadian. Continue reading Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 1

Trans Jerging (Suku – Irau) – bhgn 1

Agak lama juga aku ngidam trip ni. Walaupun namanya tak sehebat trans-trans yang lain, tapi, trek atau laluannya, tidak kurang hardcore-nya. Trans Jerging ni boleh kira trip yang jarang dibuat. Dalam setahun, mungkin 1 atau 2 kumpulan sahaja yang akan masuk ke laluan ini. Alasannya mudah, kedua-dua gunung tersebut boleh dibuat secara daypack. Continue reading Trans Jerging (Suku – Irau) – bhgn 1

Gunung Angsi (Bukit Putus)

Itu hari dah panjat dari Ulu Bendul, sekarang kita panjat dari Bukit Putus. Gunung Angsi ni selain dari dijadikan lokasi pendakian untuk latihan, ia juga menjadi kegemaran untuk ‘bersantai-santai’. Continue reading Gunung Angsi (Bukit Putus)

Singapura – Jalan, Makan, Tidur (bhgn 2)