Kamu di sini : UtamaJalan-jalan, Makan → Jakarta Terus Ke Bandung
Nak komen terus!

Jakarta Terus Ke Bandung

army4war / 6 Nov 2011 / 15:16:50

Assalamualaikum…

Kali ni aku nak share dengan korang perjalanan aku melihat negara orang… Lokasi pilihan kali ini adalah Jakarta dan Bandung.. mengenangkan Jakarta dan Bandung hanya memakan masa 3 jam perjalanan menaiki keretapi.. dinasihatkan korang yang dari Jakarta mahu ke Bandung, boleh cuba public transport keretapinya.. tak complicated.. murah dan cepat.. berbanding menaiki van sewa atau taxi yang confirm macet (jem dalam bahasa indonesia).. silap2 kene tipu duit.. tips mudah.. sila survey betul2 dengan orang yang pernah ke sana.. paling best ambik pakej.. sampai sana dah ada orang tunggu.. tadaaaaaa.. tp tak adventure sangat la ek.. kekekeke

Taxi pakai Vios okey hehehe

Taxi pakai Vios okey hehehe

Taxi di Jakarta memang menggunakan kereta VIOS.. pemandu diberi gaji bulanan oleh kerajaan.. tambang standart.. so tak berapa ada isu taxi pow duit penumpang.. erm.. menarik..

Tapi untuk yang mahu menggunakan van sewa, sila tawar betul2.. silap2 tambangnya double dari tambang normal.. Warga Jakarta agak “pandai cari duit”.. sendiri mau ingat.. lalalalala

 

Penunggang  motor wajib pakai helmet full face.. perempuan bawak RXZ tuuu kekekeke

Penunggang motor wajib pakai helmet full face.. perempuan bawak RXZ tuuu kekekeke...

Pemandangan dari van sewa.. di Jakarta, penunggang motosika wajib pakai helmet fullface.. senario sebegini tidak mengejutkan.. perempuan pakai fullface slamber..

 

Rumah2 tradisional di Jawa

Rumah2 tradisional di Jawa

Melawat rumah2 tradisional di Jawa.. Kami beradai di Jakarta sehari sahaja.. kerana tidak begitu banyak kawasan yang menarik perhatian kami.. sekadar mahu menjejakkan kaki ke Ibu Kota Indonesia dan melihat ragam manusia di sana.. Jika kamu menempuh jem di Jakarta, kamu akan bersyukur dengan jem di KL.. hanyalah 1/5 dari jem di Jakarta.. fuuhhh~!

 

Menunggu keretapi dari Jakarta Ke Bandung

Menunggu keretapi dari Jakarta Ke Bandung

Setelah berbincang.. kami mengambil keputusan menaiki keretapi ke Bandung.. kerana tidak mahu menempuh jem yang sangat aneh.. tidak ada banyak beza menaiki keretapi di Indonesia dengan Malaysia.. cuma layanan di dalam keretapi di Indonesia ada jual air.. jajan.. nasik goreng.. menggunakan troli seperti pasaraya.. sorry tak de gambar.. ehehehhee..

 

Tiket Jakarta - Bandung

Tiket Jakarta - Bandung

Tiket Keretapi dari Jakarta ke Bandung.. tatau kenapa.. aku rasa lega sangat tinggalkan Jakarta.. sesak.. tak selesa.. orangnya kelihatan tidak jujur.. sentiasa ingin mencari keuntungan yang tidak munasabah.. Bandung im coming!!

 

Suasana bila keretapi sampai.. meriah kekekeke

Suasana bila keretapi sampai.. meriah kekekeke

Setelah menunggu keretapi tidak begitu lama.. beginilah keadaan orang2 yang mencari gerabak masing2… 2 perempuan ini bersembang dengan kakak n mak aku dengan ramah.. dia boleh detact kitorang orang Malaysia.. erm..

 

Dalam keretapi menuju ke Bandung

Dalam keretapi menuju ke Bandung

Pemandangan dalam keretapi sebelum aku terlelap.. sedar2 dah sampai Bandung… lalalalala…..

 

Paris Van Java

Paris Van Java

Jejak je kaki ke Bandung.. letak beg dalam hotel.. kitorang berjalan kaki ke Paris Van Java.. bagi yang masih kuderatnya kuat dan sihat.. boleh hanya berjalan kaki ke sana.. kalau agak2 tak larat korang naik je teksi roda 3 tu.. layan gak hehehe..

Jalan2 sini menjamu mata ok la.. structure bangunannya mewah dan cantik.. artis2 jakarta shoping sini la.. tak ubah macam Mid Valley.. KLCC.. Pavillion… harga standart laa.. barang2 mewah..

 

Hotel tidak jauh dari Paris Van Java

Hotel tidak jauh dari Paris Van Java

Lepas jalan2 patah kaki ke Paris Van Java.. balik ke hotel.. lepak tepi swiming pool hotel.. layan gak.. syahdu je…

 

Perhiasan di dalam hotel bercirikan Seni Jawa

Perhiasan di dalam hotel bercirikan Seni Jawa

Perhiasan hotel semuanya bercirikan seni jawa.. malam2 seram jugak la nak jalan sorang2 g toilet.. macam2 jenis patung ada.. tp sangat unik.. n mereka memang sangat menghargai seni negara mereka..

 

Welcome To Gunung Tangkuban Parahu

Welcome To Gunung Tangkuban Parahu

Selamat datang ke Gunung Tangkuban Parahu… kawah gunung berapi dengan pemandangan yang sangat cantik.. dan keadaan cuaca yang sangat sejuk.. menggigil jugak la kat sini.. walau cuaca nampak panas.. tetapi sangat sejuk.. berangin…

 

Kawah Gunung Berapi Tangkuban Parahu

Kawah Gunung Berapi Tangkuban Parahu

Salah satu kawah gunung berapi yang sangat unik dengan asap masih berkepul2 dari dalam tanah..

 

Penjual Pakaian sejuk

Penjual Pakaian sejuk

Cuaca yang sejuk membolehkan peniaga boleh menjual pakaian sejuk.. harga dikawasan ini agak mahal, kerana ia adalah kawasan pelancongan.. tapi harga dia ok la.. tak la cekik darah sangat…

 

Entrace Kampung Daun

Entrace Kampung Daun

Kampung Daun adalah restoren unik yang aku rasa sangat seronok berada di dalamnya… suasana hutan.. air terjun.. dihiburkan dengan bunyi alam semula jadi.. bunyi burung.. cengkerik.. pergh… must try…

 

Suasana di dalam Kampung Daun

Suasana di dalam Kampung Daun

Suasana dalam Kampung Daun.. kiri kanan pondok2 makan.. menyusuri jalan menuju ke pondok makan.. ops.. pondok kami lagi special.. jom naik lagii…

 

Berjalan menjejaki pondok makan yang sudah do book

Berjalan menjejaki pondok makan yang sudah do book

Perjalanan belum tamat.. kami tak rasa penat langsung.. sepanjang jalan dihiburkan dengan pemandangan yang cantik.. air sungai… atas lagi ada air terjun.. hhehehee

 

Pemandangan dari pondok makan.. pondok didirikan antara batu2 sungai

Pemandangan dari pondok makan.. pondok didirikan antara batu2 sungai

Haaa… sampai pun di pondok makan kami… sangat special.. kami ditempatkan di tepi air terjun.. antara paling puncak dalam kampung daun.. sampai je sini.. tak rasa lapar dah.. sebuk tengok keadaan sekeliling… sangat unik konsep dia..

 

Tempat duduk ala2 pankin.. ada bantal.. tepi air terjun.. relaxx

Tempat duduk ala2 pankin.. ada bantal.. tepi air terjun.. relaxx

Tempat duduk ala2 pankin.. duduk bersila.. ada bantal.. sangat luas boleh guling2 hehehehe…. sementara tunggu order sampai.. boleh lepak2 tengok keindahan alam..

 

Cara hidangan yang unik..

Cara hidangan yang unik..

Nahh… makanan dah sampai… cara hidangannya unik.. dan yang penting sangat sedap… makanan dihidang dalam dulang.. pinggan digantikan dengan tempurung kelapa yang sudah di ukir.. yummiiie…

 

Shoping handbeg hehehe

Shoping handbeg hehehe

Selesai makan, kami shoping2 pulak… sapa yang gila beg boleh la pusing2 dalam kedai ni, memang gila tgok beg dia cantik2… ni baru 1 kedai.. banyak lagi kedai yang ada kat sini.. huhuhu….

 

Sijil Jeans Levis bukti original.. erm..

Sijil Jeans Levis bukti original.. erm..

Lepas jejak kedai beg.. kitorang g ke Kedai Toko Tiga… kedai ni memang jual jeans.. paling popular Jeans Levis.. bila ditanya.. jeans sini original ke?? mereka tunjukkan Sijil ini hehehe… aku beli gak 2 3 helai.. kualiti ok je..

 

Rumah Mode.. shoping t shirt plak

Rumah Mode.. shoping t shirt plak

Lepas shoping jeans.. kene shoping baju pulak… Rumah Mode ni antara kedai t shirt yang popular.. harga boleh tahan.. tak mahal sangat dan tak murah sangat.. kalo dah sampai sini, kene la beli sehelai 2 hehehe…

 

army4war

181 Komen untuk “Jakarta Terus Ke Bandung”

  1. Komen eid rawang :

    Salam… Akhirnya 1-4 jun saya akan pergi ke jakarta n bandung setelah setahun beli tiket air asia dgn harga yg amat2 murah… RM130 pergi-balik siap nsurans n pilih seat lagi… Alhamdulillah.. Nie first time akan ke jakarta n bandung..
    Sy dpt driver yg kawan rekemenkan.. 1.5 juta rp utk dia bawakan jakarta terus kebandung semlm then pulan semula ke jakarta utk 2 mlm sehingga balik ke airport.. Doa ygterrbaik yer… Hehe

  2. Komen izzara :

    Bagus sangat entry ni. Saya and family akan ke jakarta-bandung 6-9 june ni. Memandangkan tiket ke bandung mahal so amik ke jakarta. Plan akan bermlm d jakarta sbb flight mlm and plan naik train ke bandung. Boleh x share contact number transportation+tourist guide yg d gnkan d bandung tu? Tq

    • Komen army4war :

      ok izzara.. dh emelkan… enjoy.. ;)

      • Komen shida :

        salam,
        saya nak ke jakarta-bandung september ni. plan nya sampai2 jer airport jakarta nak terus ke stesen keretapi dan terus ke bandung.
        soalannya, senang tak dpt teksi untuk untuk ke stesen gambir tu dan mcmana nak dapatkan jadual perjalanan keretapi kat situ? lama tak tunggu keretapi tu? tqvm

        • Komen army4war :

          w,salam sorry lambat balas.. bz skit lately… bg saya tak susah sangat nak ke station keretapi tue, teksi banyak di kawasan airpot, cuma perlu hati2 dengan harganya.. mengenai jadual perjalanan di sana, shida boleh refer kaunter2 pertanyaan di airport jakarta, kalau2 diorang ada maklumat.. saya tk ingat dah hehehhehee.. hope membantu ;)

          • Komen shida :

            terima kasih byk2 atas balasan.
            dari airport nak ke stesyen gambir agak2 berapa jam? jem teruk sgt ke jakarta tu? risau terlepas train…hehehe

          • Komen army4war :

            bg saya jem di jakarta memang agak super dasyat, ni pengalaman sendiri, saya tak sure la kalau diorang dah improve jalan raya diorang, dah setahun lebih melancong di sana.. hehehe.. sampai di airport try tanye kaunter di sana.. better tanye kaunter kot.. n try compare kalau rajin.. ni untuk org yg tak pakai travel agency la ek.. kalau tanye di luar yg dok tunggu2 org naik kereta sewa tu takut kne tekan dengan harga.. wish u ol teh best ;)

      • Komen JAAFAR :

        saya pun sama boleh tak sharekan number transportation, tourist guide dan maklumat2 lain yg boleh membantu saya utk ke jakarta bandung hujung tahun nanti. thanks atas maklumat yg sgt berguna diatas

        • Komen army4war :

          saya sudah emailkan no contact driver bandung, jika awak mahu bertanya lebih lanjut dengan rate sekarang.. :)

          • Komen shida :

            salam. boleh x emailkan kat saya sekali contact supir2 di sana?
            nak compare harga. apapun terima kasih dia atas balasan encik tu. sgt membantu. saya seisi keluarga akan naik bas damri dari airport utk ke stesyen gambir. flight saya dianggarkan akan sampai pada pukul 8.05am, harap2 sempat catch train kul 10.35am untuk ke bandung. leceh x nak beli tiket keretapinya? agak2 hari sabtu panjang x beratur dlm kul 10am tu? seram nak pikir nih…x penah pegi…dgn bwk mak dan budak2 kecik takut dorang letih menunggu. kalau pergi sendiri x risau sgt..huhuhu.

          • Komen army4war :

            w,salam…waktu tren bergerak saya tak ingat, nanti tanye org taxi ke atau driver di sana.. n nk beli tiket dia tak complicated, mcm biasa g kaunter n cakap nk g mana.. n bayar n tgu tren sampai di station dia.. mcm naik LRT kat malaysia je hehehe.. di situ kemudahan dia ok.. jangan risau.. cuma kalau tak sure terus tanye je.. good luck.. ;)

          • Komen zurfaiz :

            bleh x bg no contact supir kat sna. kirenye sya nak full ground board package la.. sbb bwk anak2 so nakpastikan sume dah tersedia kat sna.tq

      • Komen Aishah :

        Bole x email kan Saya contact no supir di Bandung

  3. Komen fazi :

    salam..boleh x nak dapatkan contact tour guide yang dipakai kat bandung? hehehe..tengss.. =)

      • Komen ikin :

        sy pown nk mntak no. supir n guide sX..ekceli dh pnah pgi, tp mcm x rase sgt la pjalanan tu..bile bce sal sume tmpt y korg mention ne, ase mcm x pnah je g..y plg ingat ritu, stesen gambir, sesampainye kt bandung, stay kt hotel sblh kdai kek..dh x ingat name la…klu kt bandung ni, stay 2 hari jew riru, jln2 pon x..ktorg g pasar baru jew..mcm x best sgt la..hrp2, nxt year sume tmpt shopping n best2 kt bandung dpt pegi..ktorg pegi bln 9 next year, 5 org sume.rasa2 ny, bajet ntok makan,mginap n transportation sume bpe ae?..sy kalo bole nk jg rase trip y btol2 bajet…hehhehe… <3

  4. Komen ucai :

    Hai,
    saya akan pergi ke bandung pada bulan 3 tahun hadapan(2013)
    saya pergi bercuti selama seminggu.
    saya rasa dlm seminggu tu saya nak separuh tinggal di bandung separuh tinggal di jakarta(4hr3mlm bndung 4hr3mlm jakarta)
    saya nak sewa kereta sahaja boleh ke? tanpa menggunakn khidmat pemandu pelancong?ada x no kenalan disana yg boleh sewa kereta sahaja?
    sebab sy xperlu khimat pemandu pelancong kerana ada knalan dibandung yg boleh bwk kami jalan2..
    hmm bg pendapat awak batter x sewa kereta dijakarta atau hanya mengguna perkhidmatan awan dan jalan kaki..
    sbb bile saya baca ttg jakarta yang terlalu jem rasa macam banyak buang masa di jalan raya betul x?so apa yg harus saya pilih sewa kereta atau guna perkhidmatan awam sahaja??

    • Komen army4war :

      hai… wow lamanya bercuti best best best hehehehe… saya dh emelkan no contact pemandu di jakarta.. awal boleh try contact dia n tanye mengenai perancangan awak tue.. bg saya.. better guna kereta sewa.. kalau guna transport awam, saya risau awak tak familiar atau ada sedikit kesukaran seperti cas yg dikenakan kepada pelancong tidak menentu.. kalau kereta sewa boleh survey sesiap.. n dia akan bawak ke mana2 ikut berapa hari yg kita book.. n dia boleh suggest.. oo lupa ada member tolong bawakkan? haa lg senang.. tp macet di jakarta memang super best hehehe.. sangat jem.. mgkin boleh mntak pendapat kawan awak di jakarta tue.. sorry boleh bantu setakat ini :”>

  5. Komen jafree hasnan :

    cubalah cubalah ke tempat lain di indonesia..asyik bandung bandung bandung….hamba dah pusing habis satu indonesia ..pulau sumatera dari aceh hingga ke bengkulen dan balitong..pulau jawa dari jakarta hingga ke bayuwangi..jawa tengah, timur dan barat….di makassar, taroja, minado dan terus ke kalimantan pontianak dan banjarmasin..semua dah sampai be… tapi tempat yang paling tak suka BANDUNG…dan yang paling suka MANINJAU di Bukit Tinggi dan Tawang Mangu di Solo…selamat melancung

    • Komen admin :

      waah! hebat. ekceli, tak ada pengenalan atau review dari sesiapa yang nak bercerita tentang tempat lain selain dari bandung, jakarta, bali dan bukit tinggi ni. yang rare ada lah satu, demak. itu pun, setakat tengok gambar je lah.

      kalau tuan sudi, kiranya sharelah apa yang patut. kami sangat alu-alukan.

      *teringin nak pergi belitong.

  6. Komen Ayu :

    Salam kak,

    Saya, hubby dan anak 2 tahun akan ke Jakarta pada akhir September ni…
    Minta pandangan akak mengenai susunan tentatif perjalanan kami sebab hari pertama tu kitorang arrive Jakarta Airport dalam pukul 2.15pm..hubby rancang sampai je petang tu kitorang jalan2 kat Jakarta dulu pastu menginap kat hotel Jakarta.

    Keesokannya baru ke Bandung selama 2 malam then hari ke-4 tu pagi2 lagi balik ke Jakarta untuk depart flight pukul 2.50pm di Jakarta Airport. Yang tu saya tak sure sempat ke tak sebab takut jem je perjalanan dari Bandung ke Jakarta tu..

    Untuk makluman akak,hubby ade contact tourist kat sana & diorang boleh bagi supir start dari hari pertama hingga la hari ke-4..bayaran sebanyak Rp 2.5 juta termasuk hotel Arwiga di Bandung untuk 2 malam..

    Pada pandangan akak, harga supir tu mahal ke dah OK?

    Boleh mintak no contact supir akak tu tak?

    Sempat ke kalau pukul 8 pagi kitorang bertolak dari Bandung ke Airport Jakarta untuk flight pukul 2.50pm tu? (dengan supir bukan dengan train)

    TQ

    • Komen army4war :

      w,salam… anyway, kalau boleh tetanya lagi org yg ada pengalaman ek.. bg akak la.. jem kat jakarta boleh tahan dasyat.. ada tanye pendapat pak supir pasal perjalanan dari bandung ke jakarta sempat tak ambik flight? tiket flight dh ambik ek? napa tak ambik flight dari bandung ke malaysia terus.. tp kalau dh booking tak pe la. akak rasa laa harga 2.5 juta rupiah untuk 4 hari dah termasuk minyak n tol n hotel mcm dah ok.. akak tak naik van masa dari jakarta ke bandung, so tatau nk estimate time naik van.. kalau naik tren dalam 3 jam.. kalau naik van mungkin lebih masanya.. pasal takut jem.. nanti akak bg contact supir 1 lg, try survey dengan dia lak ek.. tanye pasal timing nk gerak, n sempat tak.. jalan2 kat jakarta sehari ok dah kot.. situ tempat sesak, tatau nk g mana sangat hehehe.. kalau supir tere cilok2 n tau port mna best baru berbaloi.. good luck ;P

  7. Komen AYU :

    salam kak, bleh bg no contact tourist guide yg akak gune?
    tq..

  8. Komen hikari :

    salam..kak..sy nak ke jakarta hujung minggu ni..boleh tak sy nak mintak akak emailkan nombor supir yg boleh bwk kitorang ke mana saje..hihi.. n klu boleh nak tau rate harge die yg die pernah ofer..nak banding harge… time kasihhh

Pemberitahuan : Rajinkan membaca sebelum komen. Email kami di info@backpackers.my

Komen? ;)

CommentLuv badge

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Ke atas
%d bloggers like this: