Categories
BPLog Rekreasi

Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 2

>> Bahagian 1 <<

Difahamkan, hari ke-2  ni agak mencabar. All the way up! Oh! Maaaan! Sayang nak tinggalkan Kem Kor sebenarnya. Bayangkan, kau lepak berborak, tiba-tiba rasa dahaga, selamba kau ceduk air sungai lepas tu minum. Dah feeling feeling dalam syurga kata kau! Mih! Mih! Mih!

Categories
BPLog Rekreasi

Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 1

Tiadalah dalam masa terdekat, atau lebih senang disebut, dalam tahun ini, aku hendak mendaki Gunung Tahan ini. Akan tetapi, dek kerana terlihat di news feed fb akan event yang dianjurkan oleh owner Nature Explorer, Abang Sham Castello, hati ini melantunkan keinginan ke saraf otak dengan menghantar isyarat ” jom!”, maka dengan tak semena tercatatlah di kalendar di bawah tag ‘Outdoor’ dengan tajuk, ‘Gunung Tahan’ 2 purnama sebelum tarikh kejadian.

Categories
BPLog Gunung Rekreasi

Trans Jerging (Suku – Irau) – bhgn 2

Bahagian 1. Ok, kita sambung.

Categories
BPLog Gunung Rekreasi

Trans Jerging (Suku – Irau) – bhgn 1

1. Agak lama juga aku ngidam trip ni. Walaupun namanya tak sehebat trans-trans yang lain, tapi, trek atau laluannya, tidak kurang hardcore-nya. Trans Jerging ni boleh kira trip yang jarang dibuat. Dalam setahun, mungkin 1 atau 2 kumpulan sahaja yang akan masuk ke laluan ini. Alasannya mudah, kedua-dua gunung tersebut boleh dibuat secara daypack.

Categories
BPLog

Sehari di Mabul (bhgn 2)

Ok, sambung dari bahagian 1.

Categories
BPLog Tidur

Sehari di Mabul (bhgn 1)

Orang kata, Pulau Mabul ni cantek gila. Aku pun dengan yakin ikut trip ni. Lama dah trip ni, aku baru je nak cerita. Dan lagi, yang sangat sayang, trip ni hanya 3 hari 2 malam. Hanya 1 malam di Semporna, 1 malam di Mabul. Tapi takpelah, esok-esok boleh datang lagi kot.

Categories
BPLog Bukit Rekreasi

Pine Tree Hill

Pine Tree Hill yang terletak di Bukit Fraser ini berada pada ketinggian 4,777 kaki (1,448 meter) atas paras laut. Kira-kira hampir 2 jam perjalanan dari KL. Tak tahu lah apa menariknya Bukit Fraser ni, sebab aku baru pertama kali naik dan terus ke Pine Tree Trail.