Categories
BPLog Rekreasi

Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 2

>> Bahagian 1 <<

Difahamkan, hari ke-2  ni agak mencabar. All the way up! Oh! Maaaan! Sayang nak tinggalkan Kem Kor sebenarnya. Bayangkan, kau lepak berborak, tiba-tiba rasa dahaga, selamba kau ceduk air sungai lepas tu minum. Dah feeling feeling dalam syurga kata kau! Mih! Mih! Mih!

Categories
BPLog Rekreasi

Gunung Tahan (Merapoh-Merapoh) – bhgn 1

Tiadalah dalam masa terdekat, atau lebih senang disebut, dalam tahun ini, aku hendak mendaki Gunung Tahan ini. Akan tetapi, dek kerana terlihat di news feed fb akan event yang dianjurkan oleh owner Nature Explorer, Abang Sham Castello, hati ini melantunkan keinginan ke saraf otak dengan menghantar isyarat ” jom!”, maka dengan tak semena tercatatlah di kalendar di bawah tag ‘Outdoor’ dengan tajuk, ‘Gunung Tahan’ 2 purnama sebelum tarikh kejadian.

Categories
Rekreasi

Kursus Asas Survival

Kursus Asas Survival yang dianjurkan oleh Abotshop dan NH Outdoor ni bertujuan mengajar peserta untuk meneruskan hidup jika tersesat atau terpaksa menetap di dalam hutan melebihi masa yang sepatutnya tanpa peralatan yang lengkap. Sehelai sepinggang lah orang cakap.

Categories
Gunung Rekreasi

Gunung Datuk

“Nan senting dilabuhkan. Nan panjang dikeratkan. Nan rumping disisipkan.” – Itulah ungkapan yang tercetak pada papan tanda sebelum memasuki kawasan perkelahan Hutan Lipur Gunung Datuk. Apakah makna sebalik ungkapan tersebut?

Categories
Gunung Rekreasi

Gunung Angsi (Ulu Bendul)

Gunung Angsi ni antara gunung favorite dikalangan pendaki-pendaki tempatan. Selalu juga ia dijadikan lokasi untuk latihan ke gunung-gunung lain yang lebih mencabar. 

Categories
BPLog Bukit Rekreasi

Pine Tree Hill

Pine Tree Hill yang terletak di Bukit Fraser ini berada pada ketinggian 4,777 kaki (1,448 meter) atas paras laut. Kira-kira hampir 2 jam perjalanan dari KL. Tak tahu lah apa menariknya Bukit Fraser ni, sebab aku baru pertama kali naik dan terus ke Pine Tree Trail.

Categories
Gunung Rekreasi

Gunung Tok Wan

Gunung Tok Wan yang terkenal dikalangan pendaki Bukit Broga ini adalah kesinambungan dari Bukit Broga itu sendiri. Namun, ia juga boleh di-‘access’ melalui Pekan Broga. Gunung Tok Wan sering disalah identitikan sebagai Bukit Lapan Belas di mana jarak antara kedua-dua puncak ini lebih kurang 700m.